joi, 29 martie 2012

Cum comunicau Neanderthalienii

Multă vreme s-a crezut că oamenii de Neanderthal se înțelegeau doar prin semne și sunete nearticulate. Concepția corespundea, de altfel, cu imaginea de brută prea puțin evoluată care a dominat lumea științifică timp de decenii. 
Cercetările moderne au dus la o schimbare radicală a acesteia: oamenii de Neanderthal vorbeau! Concluzia are la bază studiul unei fosile recent descoperite: un os hioid. În scheletul primatelor, acest os are rolul de a susține laringele, organul implicat în articularea sunetelor. După conformația osului hioid, pot fi deduse forma și poziția laringelui. Or, osul hioid neanderthalian era foarte asemănător cu osul hioid al omului modern, Homo sapiens. Un silogism simplu ne conduce la concluzia că oamenii de Neanderthal aveau limbaj articulat. 
Nu vom ști, probabil, niciodată ce limbă vorbeau ei, cum sunau cuvintele cu care vânătorii denumeau animalele și copacii, cuvintele cu care seara, în jurul focului, povesteau întâmplările zilei sau își împărtășeau ce simțeau. 
Dar simplul fapt de a ști că ei vorbeau le schimbă spectaculos locul în ierarhia evoluției: nu mai stau în urma noastră, ci alături de noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu