duminică, 11 martie 2012

Charles Darwin (1809 - 1882)

Charles Robert Darwin a fost un om de știință britanic, care a pus bazele teoriei evoluţiei şi a transformat felul în care gândim despre lumea naturală. 

Deși iniţial urma să aibă o carieră medicală, cu studii la Universitatea din Edinburgh, mai târziu a trecut la divinitate, la Cambridge.  
În 1831, a intrat într-o expediţie ştiinţifică care a durat cinci ani pe nava de supraviețuire HMS Beagle. 
În acest moment, cei mai multi europeni credeau că lumea a fost creată de Dumnezeu, în şapte zile, aşa cum este descris în Biblie. Pe timpul călătoriei, Darwin a citit cartea lui Lyell, "Principii de Geologie", care sugera că fosilele găsite în roci au fost de fapt, dovezi despre  animale care au trăit mii sau milioane de ani în urmă. Argumentul lui Lyell s-a consolidat în mintea lui Darwin de bogata varietate a vieţii animalelor, precum şi caracteristicile geologice văzute în timpul călătoriei sale.  
Descoperirea a venit în Insulele Galapagos, la 500 de mile vest de America de Sud. Darwin a observat că fiecare insulă susţinea felul propriu de cinteză într-un mod similar legat, dar și în mod evident diferit. 
La întoarcerea sa în Anglia, în 1836, Darwin a încercat să rezolve enigmele acestor observaţii şi puzzle-ul modului în care evoluează speciile. Influenţat de ideile lui Malthus, el a propus o teorie a evoluţiei susținută de procesul de selecţie naturală.  
Animalele (sau plantele), cele mai potrivite pentru mediul lor, au mai multe șanse de a supraviețui și de a se reproduce; caracteristicile care i-au ajutat să supravieţuiască fiind moștenite de puii lor.  Treptat, speciile se schimbă în timp.
Darwin a lucrat la teoria lui timp de 20 de ani. După ce a aflat că un alt naturalist, Alfred Russel Wallace, a dezvoltat idei similare, cei doi au făcut un anunț comun de descoperirea lor, în 1858. 
În 1859, Darwin a publicat "Originea speciilor pe calea selecţiei naturale". 
Cartea a fost extrem de controversată, deoarece o prelungire logică a teoriei lui Darwin a fost că Homo sapiens a fost pur şi simplu o altă formă de animal. Ea a făcut să pară posibil că oamenii chiar ar fi evoluat - destul de probabil, de la maimuţe - şi a distrus ortodoxia dominantă asupra modului în care lumea a fost creată. Darwin a fost vehement atacat, în special de către Biserică. Cu toate acestea, ideile sale au câștigat teren şi au devenit noua ortodoxie.
Darwin a murit la 19 aprilie 1882 şi a fost înmormântat la Westminster Abbey.

Recomandări lectură: 
http://darwinday.ro/despre-Darwin 
http://darwin-online.org.uk/
http://www.spaceandmotion.com/Charles-Darwin-Theory-Evolution.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu